O nás
Naše babička Anežka (rozená Grygarová, poté Vašutová, nyní Rozsívalová) se narodila v roce 1938 v Hrachovci u Valašského Meziříčí. Už jako malá devčica ráda vařila a pekla, a proto se v roce 1955 vyučila ve vyhlášeném hotelu Tanečnica na Pustevnách. V rodné dědině, meziříčském i rožnovském okolí, ba i v Čeladné sbírala staré receptury a fígle, které doplnila o své nápady a chutě. A tak se zrodil ojedinělý “Valašský frgál babičky Anežky”. Nejprve pekla Anežka sama jen s rodinou v rodném Hrachovci v “pekárce”, malé přístavbě vedle jejich rodinného domu.. Snad žádná svatba či oslava se neobešly bez jejích koláčů. Sen o vlastní pekárně splnil své mamince v roce 2004 její syn Pavel Vašut. Odsunul své povolání veterináře na druhou kolej a starou budovu Jednoty v Palačově přetvořil v pekárenskou dílnu. Na počest své maminky jí pojmenoval Anežka. Postupem let se výroba rozšířila o nové druhy frgálů, svatební koláčky, slané i sladké rohlíky, klobásníky a další produkty, které najdete v naší nabídce. I ve svých 80 letech je naše Anežka v pekárně ve svém živlu, denně zadělává těsta a dohlíží na výrobu svým zkušeným okem. Právě její celoživotní zkušenosti jsou zárukou kvality našich frgálů, které stále pečeme podle babiččina tradičního receptu s láskou a s převládající ruční výrobou. V současnosti jsme držitelé označení “Pravé Valašské”. Tato známka vznikla díky projektu spolupráce místních akčních skupin na území Valašska. Jejím cílem je podpořit regionální produkci řemeslných výrobků a potravin. |
||
|